Publikacje i badania

Preparaty pectinGold są źródłem cennych składników, których prozdrowotne właściwości są szeroko opisywane w literaturze światowej. Przyjrzyjmy się niektórym z nich!

Błonnik, pektyny pomagają eliminować z organizmu toksyny i metale ciężkie, zmniejszają wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, spowalniają rozkład węglowodanów, pełnią ważną rolę regulacyjną pracy przewodu pokarmowego, pozytywnie wpływają na rozwój korzystnych bakterii jelitowych, normują perystaltykę jelit.

Związki fenolowe wykazują silne działanie antyutleniające, wspomagają procesy neutralizacji wolnych rodników i wpływają na spowalnianie procesów starzenia organizmu. Odgrywają dużą rolę w zmniejszaniu reakcji alergicznych, zapobieganiu chorobom układu krążenia, neurodegeneracyjnych i nowotworowych.

Katechina – wykazuje działanie antyutleniające, przeciwzapalne [1], przeciwwirusowe [2], przeciwnowotworowe [3], przeciwcukrzycowe [2], ograniczania biodostępność lipidów [4] i cholesterolu [5].

Procyjanidyny – posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwrakowe, zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegają procesom zapalnym i zakrzepowym prowadzącym do rozwoju miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie [6].

Ksyloglukozyd floretyny – sama floretyna wykazuje wiele cennych właściwości, m.in. antyoksydacyjne, przeciwzapalne, immunostymulujące i antyrakowe [7,8].

Florydzyna – to glukozyd floretyny, pełni ważną rolę w leczeniu otyłości poprzez hamowanie transportu glukozy w przewodzie pokarmowym. Wykazuje pewne działanie antywirusowe [9-11].
Kwas chlorogenowy – posiada właściwości przeciwzapalne, antyutleniające, antybakteryjne, antygrzybiczne i antyrakowe. Zapobiega negatywnym skutkom promieniowania UV [12-14].

Kwas p-kumarylochinowy – to ester kwasu p-kumarowego i chinowego o pewnych właściwościach antybakteryjnych, antywirusowych. Właściwości te są wzmacniane w obecności innych związków fenolowych [15].

Glikozydy kwercetyny – to połączenia kwercetyny z cukrami prostymi, które zwiększają biodostępność kwercetyny. Kwercetyna wykazuje właściwości antyutleniające, zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwhistaminowo, przeciwbakteryjnie i antywirusowo [16,17].

Literatura dotycząca tematu:
[1] M. Mutoh, M. Takashi, K. Fukusa, H. Komatu, T. Enda, Y. Masushima-Hibiya, T. Sugimura, K. Wakabayashi, “Suppression by flavonoids of cyclooxygenase-2 promoter-dependent transcriptional activity in colon cells: structure-activity relationship”, Japanese Journal of Cancer Research, nr 91, rok 2000, str. 686-691.
[2] M.W.L. Koo, C.H. Cho, “Pharmacological effects of green tea on the gastrointestinal system”, European Journal of Pharmaceutical Science, nr 400, rok 2004, str, 177-185.
[3] J. Ju, G. Lu, J.D. Lambert, C.S. Yang, “Inhibition of carcinogenesis by tea constituents”, Seminars in Cancer Biology, nr 17, rok 2007, str. 395-402.
[4] M. Mika, A. Wikiera, K. Żyła, “Effects of non-fermented tea extracts on in vitro digestive hydrolysis of lipids and on cholesterol precipitation”, European Food Research and Technology, nr 4, rok 2008, str. 731-736.
[5] M.J. Davies, J.T. Judd, D.J. Bear, B.A. Clevidence, D.R. Paul, A.J. Edwards, S.A. Wiseman, R.A. Muesing, S.C. Chen, “Black tea consumption reduces total and LDL cholesterol in mildly hypercholesterolemic adults”, Journal of Nutrition, nr 133, rok 2003, str. 3298S-3302S.
[6] S. B. Lotito, B. Frei, “Revalance of apple polyphenols as antioxidant in human plasma: contrasting in vitro and in vivo effects”, Free Radical Biology & Medicine, Nr 36, rok 2004, str. 201-211.
[7] B.R. Kim, B.M. Choi, S.S. Gao, “Chemopreventive effects of phloretin and sulforaphane against AFB1-8, 9-epoxide in AML 12 cells”, Toxicology Letters, Volume 196 (2010) S111.
[8] Ya-Chen Yang, Chong-Kuei Lii, Ai-Hsuan Lin, Yu-Wen Yeh, Hsien-Tsung Yao, Chien-Chun Li, Kai-Li Liu, Haw-Wen Chen, “Induction of glutathione synthesis and heme oxygenase 1 by the flavonoids butein and phloretin is mediated through the ERK/Nrf2 pathway and protects against oxidative stress”, Free Radical Biology & Medicine, 51 (2011) 2073–2081.
[9] A. Gupte, J.K. Buolamwini, “Synthesis and biological evaluation of phloridzin analogs as human concentrative nucleoside transporter 3 (hCNT3) inhibitors”, Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters, nr 19, rok 2009, str. 917–921.
[10] B. Suárez, Á.L. Álvarez, Y.D. García, G. del Barrio, A. Picinelli Lobo, F. Parra, “Phenolic profiles, antioxidant activity and in vitro antiviral properties of apple pomace”, Food Chemistry, nr 120, rok 2010, str. 339–342.
[11] M. Kobori, S. Masumoto, Y. Akimoto, H. Oike, “Phloridzin reduces blood glucose levels and alters hepatic gene expression in normal BALB/c mice”, Food and Chemical Toxicology, nr 50, rok 2012, str, 2547–2553.
[12] W.S. Sung, D.G. Lee, “Antifungal action of chlorogenic acid against pathogenic fungi, mediated by membrane disruption”, Pure and Applied Chemistry, nr 82, rok 2010, str. 219–226.
[13] N. Ohno, E. Yoshigai, T. Okuyama, Y. Yamamoto, T. Okumura, K. Sato, Y. Ikeya, M. Nishizawa, “Chlorogenic acid from the Japanese herbal medicine Kinginka (Flos Lonicerae japonicae) suppresses the expression of inducible nitric oxide synthase in rat hepatocytes”, HOAJ Biology 2012, http://www.hoajonline.com/journals/hoajbiology/content/pdf/2.pdf
[14] A. Belkaid, J.-C. Currie, J. Desgagnés, B. Annabi, „The chemopreventive properties of chlorogenic acid reveal a potential new role for the microsomal glucose-6-phosphate translocase in brain tumor progression”, Cancer Cell International, nr 6:7, rok 2006. http://www.cancerci.com/content/6/1/7
[15] D. Biswas, V. Shanti. M.G Roymon, “Investigation and quantification of bioactive compounds from leaf extract of Acacia arabica as an effective antibacterial agent against E.coli associated with diarrheal infections”, Journal of Phytology, nr 4, rok 2012, str. 07-13.
[16] D.W. Lamson, M.S. Brignall, “Antioxidants and Cancer III: Quercetin”, Alternative Medicine Review, nr 5, rok 2000, str. 196-208.
[17] P. Lakhanpal, D. Kumar Rai, “Quercetin: A Versatile Flavonoid”, Internet Journal of Medical Update, nr 2, rok 2007, str. 22-37.

Wynalazca preparatów bierze czynny udział w pracach naukowo-badawczych, których wyniki są szeroko publikowane!

1) M. Kalinowska, J. Piekut, R. Świsłocka, J. Skibicki, J. Zjawiony, W. Lewandowski, “Physicochemical and microbiological studies of Gold Milenium apples”, 11th Annual Oxford International Conference on the Science of Botanicals (ICSB), Oxford, USA, P-8, Planta Med. 78 (2012) 508.
2) M. Kalinowska, J. Skibicki, B. Gieniusz, M. Żukowska, P. Wasilewska, W. Lewandowski, „Ocena właściwości fizykochemicznych i przeciwutleniających ekstraktów z jabłek wybranych odmian”, PTChem, Sekcja S02. Chemia Nieorganiczna i Bionieorganiczna, Białystok, 2012, S02P44.
3) J. Skibicki, Z. Jońca, M. Kalinowska, R. Świsłocka, J. Piekut, W. Lewandowski, H. Lewandowska-Siwkiewicz, Ocena właściwości fizykochemicznych soków z jabłek odmiany Gold Milenium, Nauka i przemysł – metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości”, praca zbiorowa pod redakcją prof. dr hab. Zbigniewa Hubickiego, UMCS Lublin, 2011, str. 191-197.

Jan Skibicki uczestniczył w realizacji projektów badawczych:
1) grant Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, nr N N305 384538, „Nowe bezpieczne dla człowieka i środowiska naturalnego substancje przeciwdrobnoustrojowe uzyskane z ekstraktów jabłek odmian Gold Milenium i Melfree. Badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne”, kierownik: dr Monika Kalinowska, termin realizacji: 2010-2013.
2) grant Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, nr N N312 427639, „Badania nowych, bezpiecznych dla człowieka i środowiska naturalnego substancji przeciwdrobnoustrojowych oraz przeciwutleniających pochodzenia roślinnego. Zależność między struktura molekularna a właściwościami biologicznymi”, kierownik: prof. dr hab. W. Lewandowski, termin realizacji: 2010-2013.

pectinGOLD JP-1

WSPOMAGA ODBUDOWĘ I WZMOCNIENIE SYSTEMU IMMUNOLOGICZNEGO ORGANIZMU.
Dowiedz się więcej

pectinGOLD JP-2

POLECANY W OKRESIE ZWIĘKSZONEJ ZACHOROWALNOŚCI NA INFEKCJE WIRUSOWE, W TYM GRYPĘ.
Dowiedz się więcej

pectinGOLD JP-G

WSPOMAGA RÓWNOWAGĘ MIKROFLORY I NORMALIZUJE PRACĘ UKŁADU POKARMOWEGO.
Dowiedz się więcej